Database / Artikler / Akvariefiskens rejse fra Amazonas til Danmark

Akvariefiskens rejse fra Amazonas til Danmark

Akvariefiskens rejse fra Amazonas vande til detailhandlen

 
Hvordan akvariefisk kommer fra en sydamerikansk flod til en dansk akvarium handler.
Amazon floden er verdens største flod område, den er over100 km. Bred på det bredeste sted.
Vandet farver er opdelt i 3 kategorier:
  • White water
  • Clear water
  • Black water
 
Manaus ligger midt i Amazonas, denne by har haft en enorm udvikling igennem 80erne og frem til dags dato.
Herfra kan man leje turbåde og tage på fiskefangst rejser, det tager cirka 1 til 2 dage op af floden Rio Negro, for at komme ud i områder, hvor der kan fanges mange forskellige fisk.
 

Dog skal der lige kraftig noteres at det kræver licenser til at fange og transportere akvariefisk på Amazonfloden.

Rio Negro er en meget kraftige flod er der 3 gange så meget vand som i den amerikanske Mississippi flod, i rio negro findes der et utal af fiske arter lige fra få cm. op til en meter.

Floden er meget blottet for vandplanter og strømmen er til tider kraftig, så derfor er de få fiske arter der findes i selve Rio Negro ikke tæt sammensat, men de er der.

 

Men hovedparten af de populære fiske arter, såsom neon Tetra, Discus og diverse malle, de skal fanges i de mange bifloder der løber ud i Rio Negro.

Så derfor er de lokale fiskere nød til at bevæge sig ind i de tilstødende bifloder og endda længere ind i deres tilstødende små bække og vandløb, for at fange de akvariums fisk der ønskes i akvariet verden over.
Fiskerne vil ofte forsvinde dybt ind i regnskoven i op til en uge at komme til det ideelle sted, hvor de kan fange de specielle fisk.
 
Fiskene er generelt fanget ved hjælp af en traditionel Scoop-net kaldes en ”rapiche”. Det ser nærmest som en gammeldags snesko og er udstyret med en fint 2mm maske net, for at få de meget små fisk, der skal ”scooped” op.
Dette er nærmest det samme vi akvarister gr med to alm. net i akvariet når der skal fanges fisk.
Når fisken er fanget i ”rapiche”, bliver de er omhyggeligt overført til plastkasser/fiske bakker.

De bakker holdes i skyggen under træer for at forhindre dem i overophedning, bliver vandet for varmt forsvinder ilten fra vandet og fiskene kvæles.

Derfor må vandet udskiftes med jævne mellemrum for at holde ilt niveauer høj, reducerer temperaturen og skære ned på det stigende ammoniak niveau.

Vejen til grossisten.
Når fisken er fanget skal den transporteres til grossisten, om den når frem i live afhænger af en lang række faktorer, men du kan være sikker på at fisken har gennemgået en lang og krævende rejse i lang tid, til grossisten samler fisken op i Copenhagen airport eller Frankfurt airport.

De fleste af fiskefangerne tager deres fangster tilbage til deres hjem hvor de har bygget specielle opbevarings beholder(hyttefade), som de fastsætter i lavvandede områder.

De tusindvis af fisk bliver omhyggeligt sorteret, døde fjernes og de levende er konstant overvåget.

Lejrene ude ved fiskefangeren, besøges ofte af mellemmænd fra Barcelos området, der opkøber fisk og sælger disse videre til eksportørerne i Manaus, disse transporteres i fiskebakker med skib/båd til Manaus.

Når opsamlingen sker, vil eksportørens ønsker til næste fiske fangst fremlægges og fiskeren ved hvad han skal gå efter til næste gang.
To af de største eksportører i Manaus henter fisk i Barcelos med båd, hvor de indsamler fisk fra diverse fangst stationer, hvor de bringer dem hjem via båd igen til Manaus, hvor de har deres eksport facilitet.
Der forgår i stor stil handel med akvarium fisk på strækningen mellem Manaus og Barcelos, så derved kan evt. fisk bytte ejermand flere gange inden de ender i Manaus ved eksportøren. 

Alle ved at det er vigtigt at fiskene holdes i live og alle er sunde og raske, da eksportøren ofte kun betaler for hvad der er i live når de ankommer til Manaus.

Så derfor skal fiskerne også have meget tillid til eksportøren, men idet det er i alles interesse at holde fiskene i live, så fungere dette tillids sammenspil rigtig godt for begge parter.


Rejsen ned floden
Historisk set er det blevet sagt, at mange af de fisk, der fanges ikke når ud af Brasilien, idet de dør på rejsen til Manaus eller ved eksportøren.

I 80érne, var tabet på akvarium fisk ca. 50%, men nyere forskning har vist at
For tyve år siden, en papir foreslået, at før-eksportbasis tab var omkring 50%, men nyere forskning har vist, at tingene har forbedret massivt.

Selv om en lille procentdel af fiskene kan dø af skader eller stress efter de er fanget - på trods af omhyggelig håndtering af fiskerne, så er rejsen ned til Manaus, nok den der kræver de fleste ofre.
Turen tager et par dage.

Fiskerne ved efterhånden mere om hvordan fiskene skal transporteres i plastkasserne, det var ikke unormalt at der kom op til 1000 fisk i plastkasserne, dette var jo også med til at hæve døds antallet, da varme igen for ilt niveau til at falde markant.
Eksportørerne kunne fortælle at i slutningen af 1970'erne, kunne tabene være helt oppe omkring 70%, som må betegnes som et meget stort tab. 
I dag regnes der med et tab på ca.10%, hvilket er meget flot, taget i betragtning af fangst og transport foregår på samme måde i dag som for 30 år siden.

Transport stress
Vandet i lejrene bliver anset for at være god, men ved mellemmændene i Barcelos, kunne vandkvaliteten ofte være af ringe kvalitet, muligvis på grund af de mange fisk der hele tiden havde ophold her og mix af fisk fra forskellige flod og sø regioner.
I et forsøg på at forsøge at minimere stress og tab ved de mellemmænd der var i Barcelos, så begyndte man at tilsætte salte til vandet og små doser af oxytertracyclin, da fiskene fik skiftet meget vand med forskellige værdier under deres transport rejse til eksportøren.
 
 
Så der har været en del forskning omkring hvordan man kan afhjælpe de mange % døde fisk.
Mange undersøgelser har været nødvendige og der kunne fastslås hvilke mængder salt der skulle tilsættes som er afhængig af hvilken art/type fisk der var tale om.
 
Undersøgelserne viste eks. at Discus fisken var mere sart overfor disse forskellige vandværdi skift end feks. Neon Tetra fisken.
Dog kunne salt tilsætningen også resultere i en negativ effekt, idet at ofte er fiskene fanget i yderst mineral fri vand og med pH omkring 3,0-4,0.
Så derfor kunne eks. Discus fisken slå ud med stress ved tilsætning af for meget salt, dette er en balance gang mellem det osmotiske tryk i fisken op imod dens omgivelser
Eksportørens domicil
Når fiskene ankommer til eksportøren, vil de placeres i en karantæne afd. for sig, hvor de gennemgår et 24 timers profylaktisk bad indeholder forskellige medikamenter, salt og antibiotika for at dræbe eventuelle parasitter eller bakterier og forebygge sygdom.
Samtidig vil fiskene akklimatiseres til eksportørens vandværdier.

Fiskene vil herefter sættes i karantæne i en periode, inden der blev udført en sortering og nærmere bestemmelse af art af de fisk der er kommet ind.
Selv om dødelighed reduceres drastisk, når de er i karantæne, så vil fiskene stadig ikke befinder sig i det vi akvarister, vil kalde for ideelle betingelser.

Ved eksportøren bliver fiskene sat i bassiner eller kar, her er udskiftning af vand det mest optimale en eksportør kan tilbyde sine fisk, der findes ikke smarte filtre eller bio filtrering som renser vandet.

Det mest ”high tech” udstyr de har, er luft pumper, hvilket også er tilknyttet hvert enkelt kar.

Fiskene fodres også under deres ophold hos eksportøren, men det er ikke sikkert at vi i europa vil kalde optimal fodring, da den kan være en sparsom og ensartet fodring.

Det består af eks. Knust æggeblomme som har en stor nærings værdi.
De bliver også tilbudt meget andet såsom kød og grønsager, men her skal vi huske at alle fødevarer vil formentlig har været opbevaret i en varm og fugtig atmosfære, hvilket betyder mange vitaminer og andre næringsstoffer kan have været oxideres.

Turen fra eksportøren til grossist eller detailhandler i Det Forenede Kongerige Danmark er en meget lang og stressende rejse for fisken.

 I dag er der heldigvis daglige afgange fra Manaus til Saõ Paulo og videre fra Saõ Paulo til Frankfurt i Tyskland, for så at blive fløjet de sidste 2 timer til København, det er også et puslespil at få til at gå op, men som sagt i disse tider er det faktisk forbløffende så godt det går uden den store ventetid.
Dog er rejsen på godt 24 timer, såfremt den forløber uden problemer.Men når endelig de ankommer til den danske grossist så vil de kræve en akklimatisering samt minimum en uge, gerne 2 uger, med god og omsorgsfuld pleje, hvor foder og vandkvalitet skal overholdes nøje.
 
Så er fisken klar til at komme ud til den søgende akvarist, der finder disse vildtfanget fisk meget flotte og udfordrende, her tilbydes de så optimale forhold idet vi ofte efterstræber de faktiske forhold i vandværdier som der netop denne fiske art ønsker og trives ved.

I mage tilfælde belønner disse fisk akvaristen med at yngle og ofte r det her akvaristen drøm/projekt går i opfyldelse.

Jeg (Henrik Hylleberg) har selv rejst med www.amazontrekkers.com , der tilbyder ekspeditioner ud i floderne i det omfattende Amazonas på jagt efter fiske arter for små grupper af akvarieentusiaster.

Amazontrekkers.com har en moderne Riverboat, med alle nødvendige forhold for selv den mest krævende akvarist, der er blandt andet aircondition i kahytterne og små både med på slæb til de små daglige ture ind i de små bække og vandløb for at fange lige netop din nye ynglings fisk.


"Denne artikel blev skrevet november 2009."
"Denne artikel blev første gang offentliggjort i Oktober 2013."
" Kopiering og eftertryk er ikke tilladt uden forfatterens samtykke."
Henrik Hylleberg